Holly Barn

  • Location Reedham, Norfolk
  • Architect Knox Bhavan
  • Client Private

Holly Barn is a new build house sited on farmland in the Norfolk Broads. Built for a disabled client, normal disabled typologies are inverted with the living space sited on the upper floor to best view the surrounding countryside. The 24m long building has a series of steel portal frames which create single structurally clear spaces on both levels. The upper floor is then divided by lightweight partitions. Visual continuity of the dramatic proportions of this entire space is maintained by inserting glass walls onto the upper parts of these partitions and the exterior gables. Careful analysis of the interaction between portal frame, cantilevering partition structure and glass wall was needed. Larch timber boarding continuously wraps the walls curved eaves roof echoing the vernacular tradition of windmills and boat houses.

Manser Medal at the 2006 Stirling Awards
RIBA National Award
Wood Award for private projects
Featured in The Guardian
Weekend Newspaper 2007

Quotes for Holly Barn
“The simplicity of form is misleading, as this is a meticulously considered project, a mature piece of architecture and a worthy winner”
Judges, Manser Medal 2006
“An unusual and striking house in a lovely setting. The detailing was excellent.’
Judges, The Wood Awards 2006

“From outside, the long, low structure with its Dutch barn-like hooped roof takes the breath away”,
Judges, RIBA Awards 2006

Download project pdf