Gota Dam Residence

  • Location East Africa
  • Architect Studio Seilern
  • Client Forrester Estate

This project concerned a new build house on a large agricultural and industrial estate in Zimbabwe. The house sits within a spectacular site on a high isolated rocky outcrop overlooking a lake below.

The building is conceived as a series of accommodation pavilions sitting beneath large roof canopies. The space between the pavilions and under the canopies creates a further outdoor room, sheltered from the sun and from the heavy seasonal rains. Principle spaces are orientated to the views of the lake, dam and countryside beyond.

Built into and onto the rock face, reinforced concrete is used to form a series of cantilevers and ground structures. The canopy roofs are steel framed. A swimming and plunge pool are also formed in concrete.

The challenge lay in designing a structure, which could be built within the constraints of both its national location and its isolated and precarious site.

WAN House of the Year Award 2012

Download project pdf